Cum să ajungi în siguranță la destinație

Călătoriile lungi pot fi periculoase chiar și pentru șoferii experimentați. Lasă de-o parte obiceiurile negative și în felul acesta vei rămâne calm și sigur pe acțiunile tale.

Anticipează mișcările celorlalți, concentrează-te pe condus, păstrează distanța și planifică-ți călătoria înainte să pleci la drum. Acestea sunt sfaturile de bază și obiceiurile de care trebuie să ținem cont cu toții, indiferent dacă călătoria este scurtă sau lungă. Dacă viitoarea ta călătorie este una lungă, indiferent de cât de familiar îți este drumul pe care urmează să îl parcurgi, planificarea este un aspect important.

Acordă atenție călătoriei și începe cu stabilirea orei la care vrei să pleci. “Dacă apare o situație neprevazută și trebuie să folosești o rută ocolitoare, te vei simți mult mai în largul tău dacă ai studiat harta înainte,” spune Karel Mulač, șeful Echipei de Siguranță în Trafic de la ŠKODA AUTO. Pentru orice eventualitate, verifică și prognoza meteo înainte să parcurgi distanțe lungi pentru a nu fi luat prin surprindere.

Sistemele de asistență îți pot aduce un sentiment de falsă siguranță

Este extrem de important să nu pleci obosit la drum. Un șofer obosit este un șofer periculos. Un șofer treaz de 18 ore va conduce la fel ca un șofer care are 0.5 la mie alcool în sânge. Microsomnul poate fi un pericol imens atunci când călătoria ta este una obositoare. „Dacă nu ești obișnuit cu trezitul de dimineață este important să nu pleci într-o călătorie lungă prea devreme, iar dacă într-o zi normală te culci devreme, în nici un caz să nu te gândești să conduci până noaptea târziu,” ne spune Karel Mulač.

Accidentele cauzate de microsomn se întâmplă de obicei când mașina se deplasează cu viteză mare și, ca rezultat, consecințele sunt direct proporționale. Multe mașini au sisteme de avertisment pentru șoferi. „Dacă semnalul pentru pauză te avertizează, trebuie neapărat să-l iei în considerare,” recomandă Mulač.

Acest lucru ne duce către următorul sfat – șoferii trebuie să cunoască toate detaliile despre mașinile lor, mai ales când drumul care îi așteaptă este unul lung. Învață despre tehnologiile integrate în automobilul tău și folosește-te de sistemele de asistență ca să îți ușurezi călătoria. „Chiar și un șofer vigilent poate rata informații importante pentru călătoria lui, iar sistemele de asistență vor ajuta în acest caz. Este greșit să te bazezi pe ele – ține minte, scopul lor e să ofere asistență, nu să conducă în locul tău,” avertizează Mulač.

Pe langă camera poziționată în parbriz, controlul de croazieră predictiv poate procesa și date din sistemul de navigație.

Mese ușoare și podcasturi

Nivelul tău de oboseală este influențat și de ceea ce ai băut și mâncat cu o seară înainte să pornești la drum. Nu trebuie să conduci pe stomacul gol, întrucât foamea îți afectează starea de spirit și abilitatea de concentrare. „Înainte și în timpul călătoriei alege să mănânci ceva ușor de digerat care nu îți va stresa organismul și nu îți va provoca oboseală,” sfătuiește Mulač. Pentru că lipsa lichidelor este resimțită și când ești acasă pe canapea, asigură-te că ești hidratat pentru că altfel vei avea probleme de concentrare.

Podcasturile sunt un mod eficient pentru a-ți păstra atenția în timpul unei călătorii lungi.

Concentrarea este esențială în timp ce conduci însă ceva trebuie spus și despre distragerile din jurul tău. „Să te concentrezi în timpul unui drum lung și monoton poate fi greu. În mod paradoxal, să ai un partener de drum cu chef de vorbă sau radioul pornit te poate ajuta să te concentrezi,” spune Mulač. Dacă asculți muzică, nu alege ceva prea relaxant! În schimb, optează pentru o carte audio sau un podcast. Conectează-te prin Bluetooth cu telefonul mobil la sistemul audio al mașinii și ascultă piesele tale favorite.

Condusul pe timp de noapte

Traficul tinde să fie mai lejer noaptea în timp ce vizibilitatea este mult mai scăzută. Mașinile moderne au faruri adaptabile care te vor ajuta pe tine și pe ceilalți participanți la trafic, dar chiar și așa câteva sfaturi în plus nu strică. Asigură-te că folosești faza lungă responsabil, renunțând temporar la intensitatea farurilor, atunci când ești în spatele unei mașini sau observi o mașină venind din sens opus. Farurile LED Matrix sunt de ajutor în acest caz particular, ele putând selecta automat și chiar opri secțiuni ale farurilor care altfel ar orbi șoferii din sensul opus.

ŠKODA SUPERB și sistemul de Asistență: Faruri Inteligente – de ajutor doar pentru șoferii alerți.

Pentru a evita orbirea temporară din cauza farurilor de pe sensul opus este important să privești în dreapta sensului de mers. Vederea ta periferică îți permite să conduci normal chiar și în această situație, iar ochii tăi vor scăpa nevătămați de lumina orbitoare a farurilor.

Înainte să pornești la drum către locuri îndepărtate, gândește-te și planifică pe îndelete. Încearcă să ai în minte o imagine de ansamblu a rutei, asigură-te că ești odihnit și gândește-te la funcțiile și sistemele de asistență pe care nu prea le folosești, este posibil să îți vină de ajutor la drum lung.

Ține cont de sfaturile specialiștilor și vei ajunge în siguranță la destinație.

Data articol: 3 July, 2020
Inapoi

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *